DEVACCOUNT - Boekhouding, fiscaal, juridisch, sociaal & HR, Financieel & Verzekeringen
URL: https://www.devaccount.be/verplichte-elektronische-facturatie-in-belgie-vanaf-1-juli-2024-fiscale-hervorming-en-de-opkomst-van-peppol/
Printdatum: 15/06/2024

Verplichte elektronische facturatie in België vanaf 1 juli 2024: fiscale hervorming en de opkomst van PEPPOL

blank

De Belgische Minister van Financiën heeft een reeks maatregelen voor de belastinghervorming bekendgemaakt. Hieronder valt onder andere het verplichte gebruik van elektronische facturering tussen bedrijven vanaf 1 juli 2024.

Wat houdt de vernieuwde verplichte elektronische facturatie in?

Elektronische facturatie, ook wel e-invoicing genoemd, wordt de standaard voor B2B-transacties. Zowel Europese als lokale overheden werken aan voorstellen hiervoor. E-invoicing verwijst niet naar het e-mailen van PDF-facturen naar klanten, maar naar gestructureerde elektronische facturen in XML- en UBL-formaat. Deze kunnen automatisch worden verwerkt door boekhoudpakketten, met minimale handmatige inbreng. Dit brengt voordelen met zich mee zoals snelle facturatie, kostenbesparing, snellere betalingen, foutloze verwerking en directe verwerking van inkomende en uitgaande facturen.

Wie zijn betrokken bij de verplichting?

De verplichting geldt alleen voor B2B-transacties. Btw-belastingplichtige leveranciers en afnemers in België, evenals leden van btw-eenheden en Belgische vaste inrichtingen, moeten voldoen aan deze verplichting.

Leveranciers onder de forfaitaire regeling, failliete leveranciers of btw-belastingplichtigen die alleen vrijgestelde handelingen verrichten, zijn niet onderworpen aan deze verplichting.

In specifieke gevallen is het niet nodig een gestandaardiseerde elektronische factuur uit te reiken, zoals bij occasionele verkoop van nieuwe gebouwen en intracommunautaire verkoop van nieuwe vervoersmiddelen.

Wat heeft u nodig om elektronisch te factureren?

  • ERP-pakket of facturatietool

Om een factuur in UBL- of XML-formaat aan te maken.

  • Toegang tot het PEPPOL-netwerk

PEPPOL is een gestandaardiseerd elektronisch facturatieformaat dat wordt gebruikt voor de uitwisseling van factuurgegevens tussen bedrijven en overheidsinstanties in heel Europa. Door de implementatie van PEPPOL kunnen facturen eenvoudiger en naadloos worden verwerkt en uitgewisseld tussen verschillende partijen.

  • Documentverwerkingstool

Om uw facturen in te lezen én te verwerken in de boekhouding.

Devaccount werkt met het boekhoudpakket Octopus. Zij zijn al jaren geschikt voor het aanmaken en verzenden van elektronische facturen en het verwerken van inkomende elektronische facturen. Octopus is nu ook erkend dienstverlener (Acces Point) voor het verzenden en ontvangen van documenten (e-facturen) conform het PEPPOL-formaat. Wens je e-facturen te verzenden of te ontvangen in het PEPPOL-formaat? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen – info@devaccount.be, telefonisch op +32 51 69 03 56 of contacteer uw dossierbeheerder!

Meer informatie over de e-facturatie in Octopus kan u terugvinden via volgende link : Octopus – e-facturatie.

Implementatietijdlijn

De specifieke tijdstippen kunnen variëren afhankelijk van de grootte en aard van de betrokken partijen. Het ontwerp omvat een gefaseerde implementatie die nog afhankelijk is van goedkeuring door het parlement. Momenteel staat de volgende timing voorop:

1 juli 2024     Grote ondernemingen met een jaaromzet van meer dan 9.000.000 euro (excl. btw) in 2023.
1 januari 2025Bedrijven met een jaaromzet tussen 700.000 euro (excl. btw) in 2023 of 2024 en 9.000.000 euro (excl. btw) in 2023.
1 juli 2025Alle andere btw-belastingplichtigen met uitzondering van de belastingplichtigen die onder de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen en landbouwers vallen.
1 januari 2028Belastingplichtigen die voorheen niet verplicht werden.

Het is van essentieel belang voor bedrijven en organisaties om zich bewust te zijn van de overgangsperiodes en tijdig te voldoen aan de wettelijke vereisten om boetes en mogelijke verstoring van de bedrijfsactiviteiten te voorkomen.

Conclusie

Met de voorgestelde fiscale hervorming in 2023 wordt de verplichte elektronische facturatie in België vernieuwd. Bedrijven en organisaties zullen verplicht worden om elektronische facturen te verzenden en te ontvangen volgens de PEPPOL-standaard. Door de implementatie van PEPPOL kunnen bedrijven profiteren van efficiëntere processen, nauwkeurigheid, snellere betalingen en interoperabiliteit met andere Europese landen. Het is van cruciaal belang dat bedrijven zich bewust zijn van de implementatietijdlijn en tijdig overschakelen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen en te profiteren van de voordelen van elektronische facturatie.

Afdrukken

Gerelateerde diensten

Lees ook deze berichten rond Boekhouding, Bedrijfsadvies

15 maart 2024
Gemengde en gedeeltelijke btw-plichtige: belangrijke deadlines in 2024 e.v.
21 december 2023
Bescherming tegen cybercriminaliteit
3 november 2023
Hoe lang moet u uw fiscale documenten bewaren en hoe lang kan de fiscus ze onderzoeken?
15 september 2023
Buitenlandse BTW betaald in 2022 terugvragen via VAT-refund tegen 30/09/2023
9 mei 2023
Aangifte personenbelasting aanslagjaar 2023 en volgende: wat wijzigt er?